Нощно хапване

Нощно хапване

Ноември 3, 2015 1 коментари 2024 Hits

Следвайки адекватен начин на хранене, може да постигнем добри резултати, но в даден момент, благодарение на по-ниския прием на хранителни вещества, или поне по-нисък от обичайното за това, което сме свикнали, тялото ни може да започне да повишава апетита си.

Ако успеем да не ядем джънк през деня, то може да се стигне до среднощно търсене на нещо за хапване от хладилника, което най-често е висококалорична готова храна. Това в крайна сметка ще повлияе на резултатите ни, за това ще ви дам няколко съвета, с които може да премахнете този негативен ефект, и съответно да подобрите резултатите си.

Пийте вода

Може да ставам досаден с тази вода, но това работи, повярвайте ми! Ако се събудите посред нощ и вече имате навика за среднощно похапване, то може всъщност тялото ви да няма нужда от това хапване, а по-скоро да е благодарение на навикът ви. Опитайте вместо хапването да пиете по чаша вода и да опитате да поспите отново. Така след време може да се окаже, че всъщност нямате нужда от повече храна, а от лека промяна в навиците.

Хапнете бавен въглехидрат или белтъчини

Хапнете бавен въглехидрат или белтъчини, ще отнеме повече време за обработката му като така ще имате запас от храна, и разбира се повече ситост през нощта. Не трябва обаче да хапвате обилни порции, тъй като не е препоръчително да се яде в големи количества тежки храни преди сън! Примери за подобни храни са: ядки, пълнозърнест хляб, леща, боб, пълнозърнести макарони. Примери за подходящи протеинови храни преди лягане са: извара, сирене,млечни продукти.

Премахнете готовата храна от хладилника и от дома си

Премахването на подобен тип готова храна от вкъщи е най-лесният и очевиден начин. Така когато станете през нощта дори да имате нужда от нещо сладко или нещо вкусно и бързо, то няма да е там! 

Хапвайте плодове

Ако станете през нощта и имате нужда от нещо сладко или нещо вкусно и бързо – изяжте един плод. Плодовете, в малки количества, са нискокалорични и може да се хапват по един, два вечер без проблем. Съдържанието им на фруктоза ги прави сладки и утоляват желанието за сладко.

Започвайки да се храним добре и здравословно, обикновено е с цел за по-малък процент подкожна мазнина и да се чувстваме добре в тялото си. Какъв е смисъла на спазването на определени хранителни навици през деня, на ходене на тренировки или други физически активности, само да похабим с лека ръка усилията си, наяждайки се нощно време като за последно ?!

 

Сподели