Минерали и микроелементи

Минерали и микроелементи

Ноември 9, 2015 1 коментари 2489 Hits

Според биохимията минералите са неорганични химически елементи, които не са свързани с въглероден атом. Съществува разлика между минерали и микроелементи.

 Минералите действат като катализатори за много биологични реакции в тялото, включително мускулните реакции, трансмисия на импулси на нервната система, производство на хормони, храносмилане и усвояване на хранителни вещества от храните.Минералите са важни, колкото витамините, когато става въпрос за цялостното ни здраве и благополучие. Тъй като всички ензимни дейности в тялото изискват минерали, тялото ни не може да използва витамините и другите хранителни вещества без тях. Минералите взаимодействат с витамините, за да ги направят ефективни и полезни, например цинка променя витамин А в активна форма, така че да може да се използва от нашия организъм. Минералите спомагат за химичния баланс и протичането на всички процеси в тялото ни. Ние имаме нужда от минерали за поддържане здравословното състояние на костите, на кръвта, на телесните течности, на нашата нервна система и на метаболизма. Минералите са жизненоважни за подпомагане на нашите органи, производство на енергия, растеж и са от жизнено значение за възпроизводството и здравето на нашите клетки. 

Цинк, йод, селен, желязо, мед, хром, манган и други се считат микроелементи. Калций, фосфор, магнезий, калий и натрий се считат за елементи (минерали), тъй като телата ни се нуждаят от тях в по-големи количества. Минералите предимно се съхраняват в костите и мускулната тъкан, така че няма възможност за токсичност. Риск от токсичност може да има само когато един изолиран минерал се поглъща без всякакви хранителни вещества, поддържащи кое фактор. Такива ситуации на минерална токсичност са доста редки, защото се натрупват токсични нива само ако масивното предозиране се задържи за продължителен период от време.Минералите не само работят в комбинация един с друг, но и в комбинация с витамини, протеини, въглехидрати и мазнини.

Въпреки, че минералите са малка част от общата телесна маса, те са от съществено значение за много функции на тялото, включително транспортирането на кислород, функциониране на нервната система и стимулиране на растежа, поддръжка и ремонт на тъканите и костите.Има много различни минерали. Описание на най важните от тях ще ни даде добра представа за жизненото им значение за здравословния ни живот.

Бор е микроелемент, който значително намалява влиянието на загубата на калций, магнезий и по малко фосфор при жени след менопауза. Бор помага в защитата срещу деминерализацията на калций, магнезий и фосфор в костите. Повечето хора нямат недостиг на бор, но при възрастните е добре да приемат не повече от 2 мгр. на ден за подобряване на абсорбцията на калций.Добри източници на бор са: ябълки, моркови, грозде, листни зеленчуци, бадеми, круши, стафиди, сушени сливи.

Калцият е минерал от жизненоважно значение за здравословното ни състояние на зъбите и костите. Калциевия фосфат е минерален комплекс, който играе важна роля за здравината и плътността на костите. Калцият помага да се поддържа нормална сърдечна дейност, от съществено значение е за нервната ни система. Калцият също подпомага растежа на мускулите, подпомага кислородния транспорт, клетъчната секреция на течности и ензимната активност като поддържа клетъчните мембрани, подпомага кръвта да се съсирва, понижава кръвното налягане.Източници на калций: млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене, извара. Голямо съдържание има в семената от сусам, в броколи, спанак, сушени смокини, бадеми.

Калция се усвоява доста по-добре от тялото ни при наличието на аминокиселината Лизин. Лизин (Lysine) се съдържа в сиренето, яйцата, рибата, млякото, червеното месо, соя.

Хром е микроелемент, необходим за метаболизма на гликозата, като енергиен фактор. Участва при синтезирането на холестерол, мазнини и протеини. Хромът спомага да се поддържа нивото на кръвната захар при хипогликемия и диабет чрез подобряване на ефективността на инсулина. Хромът също може да играе роля при намаляване на теглото, като поддържа мускулните тъкани при загубата на мазнини. Източници на хром: маруля, лук, домати, царевица, картофи, черен дроб, бирена мая.

Медта е микроелемент, участващ в ензимните процеси. Медта се намира в големи количества в черния дроб и мозъка ни. Медта е важна за производството на червени кръвни клетки, хемоглобин и за костите. Работи в синхрон с витамин С и цинк. Спомага за усвояването на желязото и на тироидната жлеза да функционира нормално. Медта също играе съществена роля за вкусовите ни способности, за косата и цвета на кожата. Медта помага за силна и гъвкава съединителна тъкан, на ставите и на нервната система. Източници на медта са: телешки дроб, леща, спанак, зелени листни зеленчуци, семе от сусам, патладжан, кашу, бадеми, авокадо, цвекло, чесън, гъби, ечемик, овесени ядки.

Йод е микроелемент, използван от щитовидната (тироидната) жлеза за производство на тироксин, хормон, който регулира производството на енергия като метаболизира излишните мазнини,нормализира телесната температура, дишането, мускулния тонус и здравето на тъканите. Йодът поддържа кожата, нервите, репродуктивния процес и предпазва от гуша. Източници на йод: водорасли (най много), млечни продукти прясно и кисело мляко, сирене,орехи, яйца, ягоди. Някои храни блокират приема на йод, зеле, праскови, спанак и ряпа.

Желязо като микроелемент от жизнено значение за производството на хемоглобин, образуването на червени кръвни клетки и оксидиране на червените кръвни клетки. Желязото  помага за пренасянето на кислорода към тъканите. При липса на желязо, организма ще произвежда по-малко хемоглобин и следователно по-малко кислород за доставяне до тъканите.Желязото повишава качеството на кръвта и следователно, съпротивата на организма към болести и стрес. Най много желязо се намира в кръвта. Желязото подобрява кръвообращението, храносмилането, отделянето и дишането. Желязото дори спомага подобряване на емоционалното състояние: оптимизъм, жизненост, смелост и воля, памет и мотивация. Желязото е необходимо за поддържане на здравословна имунна система. Недостатъчно наличие на желязо в организма може да се причини от лоша диета, паразитна инфекция и вътрешни кръвоизливи, менструално кървене, прекалена консумация на кафе и чай. В някои случаи липса на витамин B6 и B12 е причина за анемия. Източници на желязо: спанак, леща, тофу, ленено семе, тиквени семки, боб, коприва, бирена мая, черен дроб. Витамин C спомага усвояването на желязото до 30% !

Магнезий е минерал, който най много се намира в костите (60-65%) и в мускулите (25%), както и в другите клетки. Магнезия е есенциален минерал за живота, защото се съдържа в почти всяка клетка и участва активно в производството на аденозинтрифосфат ATF - основната единица енергия за клетките. За съжаление популярните начини на хранене не доставя дори минималните количества магнезий, които са нужни на тялото. Прояви на магнезиев дефицит са спад в имунната система, загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Ако тялото е в състояние на дефицит за по-дълъг период от време, могат да се проявят мускулни крампи, вкочаненост, изтръпване, промени в настроението и поведението, и промяна в сърдечния ритъм.  Магнезия е важен катализатор на ензимната активност, особено тези свързани с производството на енергия. Спомага за трансмисията на мускулните и нервни импулси, поддържа pH баланса на тялото. Спомага да се разтворят калциево фосфатните камъни в бъбреците. Намалява нивото на холестерола и предпазва от преждевременно раждане. Магнезия заедно с витамин B6 служи за превенция срещу калциево оксалатни бъбречни камъни. Източници на магнезий: ябълки, кайсии, авокадо, банани, бирена мая, смокини, стафиди, чесън, грейпфрут, праскови.

Манган е микроелемент, необходим за производството на ензими, които са от съществено значение за метаболизма на белтъчините и мазнините, регулирането на кръвната захар. Манганът поддържа здравословното състояние на костите и хрущялите, нервите, имунна система, нивото на кръвната захар и защитава клетките от свободни радикали. Спомага за синтезиране на мастни киселини и холестерол, стимулира тироидната жлеза. Манганът помага на клетките да абсорбират хранителните вещества, като биотин (витамин H), тиамин (B1), витамин C и холин (B4). Източници на манган: малини, ананас, спанак, маруля, грозде, чесън, овесени ядки, зелен боб, канела, мента, мащерка, куркума, просо, ечемик, смокини, черен пипер.

Калий е минерал, който играе голяма роля за здравословното състояние на нервната система, мускулните контракции и нормалния сърдечен ритъм. Калият стабилизира кръвното налягане и помага в електрохимични процеси, като поддържа електролитния и киселинен баланс на тялото. Калият е много важен за химическите реакции вътре в клетката, като регулира трансфера на хранителните вещества в клетката. Съдейства за предаване на електрохимичните импулси. Калият е доказано, че съдейства за предотвратяване на инсулт и работи заедно с натрия да поддържа добър баланс на водата в нашето тяло. Източници на калий: млечни продукти, риба, месо, пиле, бобови растения, печена тиква, варена соя, авокадо, варен спанак, папая, леща. Съдържанието е високо също в кайсии, банани, захарна меласа, ядки, смокини, картофи, бирена мая, стафиди, коприва.

Селен е основен минерал и спомага за предотвратяването на оксидативния стрес, което представлява прекалена оксидация на клетките, при което се повишава много тяхната активност. Селенът действа като антиоксидант за предотвратяване на свободните радикали. Той е от съществено значение за нормалната функция на щитовидната жлеза. Известен е с превантивната си активност срещу рак. Селенът работи заедно с витамин Е, C, B3. Спомага за поддържането на сърдечния мускул и влияе на имунната система. Източници на селен: риба треска, риба тон, телешки черен дроб, горчица, сьомга, варени яйца, варен ечемик, пилешко, пуешко, телешко месо, чесън, бразилски орех, броколи.

Натрия е минерал, който се намира най-много в солта (натриев хлорид). Необходим е за поддържане на водния баланс в тялото и pH на кръвта. Необходим е за стомаха, нервната система и мускулите. Прекалена употреба води до отоци, високо кръвно налягане, болести на черния дроб и бъбреците.Натрия се съдържа във всички храни. Съдържанието в солта (NaCi) на натрий е приблизително 40%.

Сярата като минерал е част от химическата структура на много аминокиселини. Сярата дезинфектира кръвта, помага на тялото в съпротивата срещу бактериите и защитава протоплазмата на клетките. Стимулира жлъчната секреция, защитава от токсини и радиация, необходим е при синтеза на колаген. Играе критична роля в черния дроб за детоксикация. Източници на сяра: брюкселско зеле, чесън, зеле, яйца, сух боб, лук, ряпа. 

Фосфор е минерал и работи в тялото в комбинация с калция. Нормалното съдържание на фосфор в тялото съдейства за кръвния поток към зъбите, костите и захранва мозъка и нервите. Намира се в тялото в комбинация с други съставки. Фосфорът е част от енергийната транспортна система в тялото и е компонент на фосфолипидите. Повече от 65% от фосфора се намира в костите и зъбите. Фосфорът се абсорбира в организма чрез тънките черва. Фосфорът е важен не само за правилната усвояване на калция, но и на желязото, магнезия, натрия и калия. В комбинация с калция захранва нервната система и съдейства за нормалната функция на сърцето и бъбреците. Използва се при метаболизацията на въглехидратите и мазнините и за поддържане на нормален pH фактор на кръвта. Източници на фосфор: мляко, риба, моркови, зелени листни зеленчуци, боровинки, малини, стафиди, кайсии, соя, леща.

Цинк е микроелемент и неговото наличие е установено в цялото ни тяло. Цинкът е важен регулатор на генетичната ни активност, особено важен е за прочитане на генетичните инструкции и ако няма достатъчно цинк в храната ни тези инструкции могат да не се прочетат или да се прочетат неправилно. Когато цинкът се използва с витамин А, улеснява здравословната функция на простатата. Цинкът укрепва имунната система, влияе на вкусовите ни усещания и мирис (протеин Gustin), ставите и съединителната тъкан, клетъчното делене, ремонт и растеж и помага на функция инсулина (ускорява реакцията при понижаване на кръвната захар). Цинкът спомага храносмилането и обмяната на веществата, като усвояването на фосфор и протеини. Играе важна роля при заздравяването на рани и изгаряния. Цинк насърчава и подкрепя нашата репродуктивна система чрез подпомагане на развитието и улесняване на овулацията и оплождането сперматозоидите. Цинкът е съществена част от над 200 ензими, участващи в храносмилането, обмяната на веществата, размножаване и заздравяването на раните, важна роля в имунната реакция, важен антиоксидант. Източници на цинк: варен спанак, телешко и агнешко месо, варени аспержи, сироп от клен, зелен боб, броколи, тиквени семки.

Сподели