Какво е калориен баланс

Какво е калориен баланс

Октомври 30, 2015 1 коментари 2343 Hits

Един от най-задаваните ми въпроси е за количеството храна, което трябва да приемаме. Количеството храна доставя различни енергийни стойности. Тези енергийни стойности се измерват в калории. Има ли значение, колко калории трябва да ядем или това е излишно? Можем ли да постигнем резултати, без да броим калории? Нека първо видим какво представляват калориите.

 Какво представляват калориите?

Калориите са мерна единица за енергия. Калорията се бележи със символа cal, представлява количеството енергия необходим да повиши температурата на 1ml вода с 1 градус. Тъй като това обаче, е много малка единица се е появила и нуждата от най-често срещания символ по хранителните опаковки, а именно kcal. Като 1kcal е необходима за повишаването на температурата на 1 литър вода с 1 градус.

Какъв е законът за калорииният баланс?

Нашето тяло има нужда както от вода, така и от храна, и по-точно енергията и нутриентите идващи с нея. Според доста изследвания, препоръчителен дневен прием (RDA) на калории за възрастен човек е от 2000kcal. Нашето тяло се нуждае от дадено количество енергия, което се определя според множество фактори – пол,възраст,височина,тегло,физическа активност, метаболизъм. Калорииният баланс представлява съотношението на приетите чрез храната и напитките калории и изразходените от тялото ни за деня. Ако тялото ни се нуждае от 2000kcal, а ние хапваме 2500kcal означава, че ще изградим мускул и/или мазнина. Ако от друга страна ядем по 1700kcal тялото ни ще бъде принудено да си набави допълнителните kcal от някъде, а именно чрез сваляне на излишните подкожни мазнини и/или мускули.

Може ли все пак да отслабнем или да качим килограми без да гледаме калориите?

Някой хора се нуждаят от доста по-малко нутриенти и калории в сравнение с други с тяхната физиология. Един от най-често срещаните методи за хапването на добра храна, без да се следят калориите е „методът на юмрука“. Когато приемаме храна, е добре да имаме някаква представа дали е нискокалорична, висококалорична и дали е по-богата на белтъчини,мазнини или въглехидрати. Щом храната е адекватно подбрана, можем да хапваме в порция, колкото нашите два юмрука на всяко хапване. Този метод работи доста добре, и поради факта, че ако не виждате необходимите резултати може много лесно да увеличите или намалите храната, докато видите с очите си,или почувствате, че сте на правилния път. Например, ако хапвате по два „юмрука“ на 4 пъти за деня  в продължение за месец и видите, че не ви стига, може лесно да увеличите количеството храна с още малко. Така без да познавате и смятате прекалено храната може да се храните добре и да получавате добри резултати. Калорииният баланс, без значение дали приятели и познати го ползват или не, е факт! Ако вие сте от хората, които не могат да получат нужните резултати, то може би трябва да обърнете внимание точно на този принцип. 

В стремежа си за постигане на бързи резултати доста хора, включително и аз съм го правил, прибягват до прекалено екстремни диети и виждат бързи резултати, но на цената на гладуване и подлагане на стрес на организма си. Калорииният баланс може да помогне на хората, които искат да отслабнат, да поддържат килограмите си или да покачват телесна маса. Като за разлика от екстремните диети, може да си хапвате разнообразна храна, без да ограничавате или преяждате, а само чрез следенето на това което доставяте на тялото си! Тялото ни може да се погледне като една машина нуждаеща се от гориво. Ако знаете колко гориво и трябва за деня, ще знаете и колко гориво да има в резервоара си, така че да работи оптимално. Разликата идва, когато прекалите с гориво, нашето тяло ще започне да го трупа в запас за по-късно използване. Или ако тренирате, то дадена част от допълнително гориво ще отиде за изграждане на мускулна маса. За това е добра идея да следите, ако не изкъсо то поне с бегла представа количеството на храна, което поемате.