Витамините

Витамините

Септември 27, 2015 1 коментари 2006 Hits

Всички знаем, че витамините са полезни, но нека си припомним кои и за какво са ни полезни.
Витамините са органични вещества, необходими за нормалната жизнена дейност на организма ни. Влияят на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването. Витамините са мастноразтворими (като А, D, Е, К) и водноразтворими (като С и група В). Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа,при спортисти,при инфекциозни болести. Недостигът или липсата им води до болестни състояния -хиповитаминозни и авитаминози, прекомерният прием (главно на А и D) - до хипервитаминози.


Мастноразтворимите витамини се усвояват по-бавно и в храната ни трябва да има мазнини.
Витамин А, известен още като витамина на растежа. Съдържа се в продукти от животински произход – черен дроб, масло, жълтък от яйце, мляко. Някои растения (морковите, червените чушки, доматите) съдържат каротин /провитамин А/, който в червата и в черния дроб се разгражда във витамин А. Каротинът се усвоява при наличието на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата.
Витамин D известен още като противорахитичен. При липса на витамин D се развива болестта рахит. Витамин D участва в образуването на растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Източници на провитамин D са зелето и спанакът, а богат източник на витамин D е рибеното масло.
Витамин Е участва в дейността на жлезите с вътрешна секреция и особено на половите жлези. Витамин Е влияе върху обмяната на веществата като регулира разпределението на мазнините и водата в организма ни. Осигурява правилното функциониране на мускулната и нервната система. Липсата му може да доведе до безплодие и спонтанни аборти. Установено е, че витамин Е запазва добре витамин А и затова, когато има недостиг на витамин Е, се наблюдава и недостиг на витамин А. Витамин Е се намира в житните зародиши, в листните зеленчуци, в зеления грах, в морковите, в бадемите и орехите.
Витамин К е необходим за синтеза на белтъци, осигуряващи достатъчно ниво на коагулация. Витамин К е от съществена роля при обмяна на веществата в костите и съединителната тъкан, също така и при правилното функциониране на бъбреците. Витамин К спомага за усвояването на калция и взаимодействието на калция с витамин D.
Витамините от група B са водно разтворими витамини, които играят важна роля в клетъчния метаболизъм. Влияят върху обмяната на въхглехидратите, белтъчините, мазнините и водата. Витамините от група B действат като коензим на ензимите, отговорни за освобождаване на енергия от храната. Влияят при ревръщането на храната в енергия, изграждането на еритроцитите, жлъчния сок и синтеза на мазнини, стероиди от надбъбречните жлези, изграждането на антитела.
При хипо и авитаминоза за витамините от група В най-чувствителни са нервната и мускулната система. При нарушения на обмяна на въглехидратите, белтъците и мазнините и натрупването на пирогроздена киселина в тези две системи се развиват възпалителни процеси, които водят до мускулна атрофия, парализа, сърдечна недостатъчност, смущения в перисталтиката, секрецията и храносмилателната система.
Витамин С или известен още като антискорбутен витамин, както и под наименованието аскорбинова киселина.  Най-известната роля на витамин C в организмите ни е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут. Витамин С стимулира кръвообразуванетопомага за кръвосъсирването, помага за съпротивата на организма към инфекции,подпомага антитоксичната функция на черния дроб. Повлиява още функциите на храносмилателната система, стената на кръвоносните съдове, клетъчните мембрани. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при спортистите.Участва в много биохимични процеси, свързани с транспорта на електрони, в разграждането на аминокиселините тирозин и лизин, синтеза глюкортикоидните хормони като адреналина.
На кратко казано прекаляването или недостатъчният прием на витамини води до нарушени процеси и функции на организма ни.Дълготрайния недостиг на витамини нанася поражения на здравето ни. Хранете се разумно и разнообразно, приятна вечер приятели

Сподели