Вегетарианство и спортуване

Вегетарианство и спортуване

Септември 27, 2015 1 коментари 2137 Hits

Днес ми писа едно момиче, на което са казали, че няма смисъл да тренира, защото не ядяла месо и не пиела протеин. Така ... първо да кажа, ако не е станало ясно, че аз съм пристрастен към месото и мазнините. Обаче това е една от най-големите глупости, които съм чувал или чел!

Не знам, кое „гуру“ и е казало тази „истина“, обаче да отречеш начина на хранене на друг човек, само защото не съответства на твоите е разбирания е огромна глупост! Какво е имал в предвид този „специалист“ можем само да гадаем, но най-вероятно според нейните обяснения е било нещо от сорта, че нямало от къде да си набави протеини така. Това също е не по-малка глупост! Обикновено не характеризирам така бързо дадени твърдения или хора , но в случая ... няма как.
Защо са ни толкова важни протеините?! Протеините или още известни като белтъци са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Белтъците помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива. Пълноценното функциониране на човешкото тяло изисква консумация на определено количество аминокиселини всеки ден. Аминокиселини организма ни си набавя като „смила“ белтъците в храната и усвоява аминокиселините, от които са изградени протеините. Когато протеиновия прием от храната ни е трайно занижен, тялото ни реагира със забавен растеж, загуба на мускулна и органична маса, боледуване и дори смърт. Когато количествата протеини в храната са прекомерни високи за дълги периоди от време, се влошават функциите на бъбреците и черния дроб.
Както и преди сме си говорили нищо прекалено по много не е на много хубаво.
Защо смятам твърденията, които са наговорили на момичето за глупости ли, ами протеини в храните се съдържат не само в месото и в шейковете по залите!
Почти всяка натурална храна съдържа определен процент белтък в състава си. Най-голям принос в осигуряването на аминокиселини за тялото имат храните, съдържащи поне 7% и повече проценти белтък в състава си.
Такива храни са: месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца , риба и морски дарове, бобови , семена, ядки.
Тоест, какво се оказва ?! Дори и хората не ядещи месо имат и могат от къде да си набавят протеини с храната и то от не малко храни!

Сподели